Rökt lax

En snabbt enkelt röktlax 

 

Ett recept som är så simpelt men alla som smakar detta enkla recept kommer inte vilja köpa rökt lax i butiken igen. 

Lax och saltlag 

Ingredienser:

  • En färsk lax ca 120-170gram / person.

 

snabbsaltning: 10%

1 liter vatten 

1 dl salt.

 

 

Gör så här:

 

Täck över droppbrickan med folie för att underlätta rengöringen.
Rör ut en deciliter salt i en liter vatten tills saltet löst sig.

Lägg laxsidan i saltlaken ett bra tips är att använda en plastpåse eller en bunke, låt den ligga i saltlaken i 40-60 minuter.

Värm upp Abasröken till ca 80 grader.

Täck gallret i röken med aluminiumfolie och nagga folien med en gaffel så att vätskan kan droppa ner och inte koka fisken klar. Rök fisken i ca 40 minuter eller när den kommit up till 54 grader. lägg fisken i aluminiumfolie och låt den vila klart i ca 20 minuter. 

 

 

Aioli 4 personer

Ingredienser:

2 st ägggulor 

1 1/2 tsk dijonsenap

1 tsk vinäger 

1/2 dl olivolja

1 1/2 rapsolja

2 st vitlöksklyftor

salt

cayennepeppar

 

Gör så här:

Vispa ihop äggulor , vinäger och dijonsenap.

Vispa sedan ner olivoljan och rapsoljan. Börja med att försiktikt droppa ner den i blandninngen innan du fortsättningsvis häller en tunn ståle ner i smeten.

När du fått en lagom konsistens smaksätter du med salt, vitlök och cayennpeppar efter smak.