Rökt lax

En snabbt enkelt röktlax 

 

Ett recept som är så simpelt men alla som smakar detta enkla recept kommer inte vilja köpa rökt lax i butiken igen. 

Lax och saltlag 

Ingredienser:

 

En färsk lax ca 120-170gram / person.

 

snabbsaltning: 10%

1 liter vatten 

1 dl salt.

 

 

Gör så här:

 

Täck över droppbrickan med folie för att underlätta rengöringen.
Rör ut en deciliter salt i en liter vatten tills saltet löst sig, många tycker även om att blanda i socker något jag inte tycker blir så gott.

Lägg laxsidan i saltlaken i en plstpåse eller en störreform i 40 min 

Värm upp röken till ca 80 grader.

Täck gallret i röken med folie och nagga folien med en gaffel så att vätskan kan droppa ner och inte koka fisken.

 

 

Aioli 4 personer

Ingredienser:

2 st ägggulor 

1 1/2 tsk dijonsenap

1 tsk vinäger 

1/2 dl olivolja

1 1/2 rapsolja

2 st vitlöksklyftor

salt

cayennepeppar

 

Gör så här:

Vispa ihop äggulor , vinäger och dijonsenap.

Vispa sedan ner olivoljan och rapsoljan. Börja med att försiktikt droppa ner den i blandninngen innan du fortsättningsvis häller en tunn ståle ner i smeten.

När du fått en lagom konsistens smaksätter du med salt, vitlök och cayennpeppar efter smak.