En snabbt enkelt röktlax
Ett recept som är så simpelt men alla som smakar detta enkla recept kommer inte vilja köpa rökt lax i butiken igen.
Lax och saltlag
Ingredienser:
- En färsk lax ca 120-170gram / person.
snabbsaltning: 10%
1 liter vatten
1 dl salt.
Gör så här:
Täck över droppbrickan med folie för att underlätta rengöringen.
Rör ut en deciliter salt i en liter vatten tills saltet löst sig.
Lägg laxsidan i saltlaken ett bra tips är att använda en plastpåse eller en bunke, låt den ligga i saltlaken i 40-60 minuter.
Värm upp Abasröken till ca 80 grader.
Täck gallret i röken med aluminiumfolie och nagga folien med en gaffel så att vätskan kan droppa ner och inte koka fisken klar. Rök fisken i ca 40 minuter eller när den kommit up till 54 grader. lägg fisken i aluminiumfolie och låt den vila klart i ca 20 minuter.
Aioli 4 personer
Ingredienser:
2 st ägggulor
1 1/2 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
1/2 dl olivolja
1 1/2 rapsolja
2 st vitlöksklyftor
salt
cayennepeppar
Gör så här:
Vispa ihop äggulor , vinäger och dijonsenap.
Vispa sedan ner olivoljan och rapsoljan. Börja med att försiktikt droppa ner den i blandninngen innan du fortsättningsvis häller en tunn ståle ner i smeten.
När du fått en lagom konsistens smaksätter du med salt, vitlök och cayennpeppar efter smak.