Innertemperaturer
A och O vid rökning eller grillning av kött alternativt fisk är att ha koll på vilken innertemperatur produkten ska ha när den är klar. Först och främst behöver du ha koll på om den ska vara blodig eller mer välstekt. Använd det lägre temperatur alternativet för blodig och högre temperatur vid mer välstekt. Tänk på att köttet ofta ska vila efter det tillagas och i samband med det ökar innertemperaturen med några grader även när den tagits bort från grillen eller röken.
Innertemperatur vilt
|
||
Renstek |
58–68˚C |
rök tid ca 5 timmar |
Hjortfilé |
54–68˚C |
rök tid ca 3–5 timmar |
Hjortstek |
60–68˚C |
rök tid ca 4–6 timmar |
Rådjurssadel |
55–65˚C |
rök tid ca 3–5 timmar |
Rådjursstek |
58–65˚C |
rök tid ca 5 timmar |
Rådjurshjärta |
70–75˚C |
rök tid ca 4–5 timmar |
Vildsvins revben |
70˚C |
rök tid ca 3–5 timmar |
Vildsvinsstek |
67–70˚C |
rök tid ca 5–9 timmar |
Älgfilé, kalv |
55–65˚C |
rök tid ca 5 timmar |
Älgkött kalv, biff |
55–68˚C |
rök tid ca 5 timmar |
Älg revben |
60–68˚C |
rök tid ca 4–5 timmar |
Älgfilé |
55–68˚C |
rök tid ca 3–4 timmar |
Älgstek, fransyska |
68–68˚C |
rök tid ca 4–6 timmar |
Älgkött kalv |
56–68˚C |
rök tid ca 5 timmar |
Älgkött, biff |
56–68˚C |
rök tid ca 4 timmar |
Älgkött, entrecote |
56–68˚C |
rök tid ca 3 timmar |
Älghjärta |
70–80˚C |
rök tid ca 4–5 timmar |
Älgtunga |
70–80˚C |
rök tid ca 5 timmar |
Bäver |
65–70˚C |
rök tid ca 4–5 timmar |
Innertemperatur nötkött
|
||
Biff | 55–68˚C | rök tid ca 5 timmar |
Entrecote | 55–65˚C | rök tid ca 5 timmar |
Flankstek | 55–68˚C | rök tid ca 5 timmar |
Fransyska | 70–75˚C | rök tid ca 5 timmar |
Högrev | 80˚C | rök tid ca 5 timmar |
Innanlår | 60–70˚C | rök tid ca 5 timmar |
Nöt bog | 70–80˚C | rök tid ca 5 timmar |
Revben | 70˚C | rök tid ca 5 timmar |
Nötbringa | 85–90˚C | rök tid ca 5 timmar |
Nötytterfilé | 55–68˚C | rök tid ca 5 timmar |
Oxfilé | 55–68˚C | rök tid ca 5 timmar |
Rostas | 55–68˚C | rök tid ca 5 timmar |
Rumpstek | 55–68˚C | rök tid ca 5 timmar |
Ungnötslever | 60–70˚C | rök tid ca 5 timmar |
Ytterlår | 80–85˚C | rök tid ca 5 timmar |
Tunga | 70–80 ˚C | rök tid ca 5 timmar |
Hjärta | 70–80˚C | rök tid ca 4–5 timmar |
Märgpipa | 80˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Rostbiff | 58–70˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Ryggbiff | 55–70˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Kalv entrecote | 60–68˚C | rök tid ca 5 timmar |
Kalvfilé | 60–68˚C | rök tid ca 5 timmar |
Kalvstek | 65˚C | rök tid ca 4–6 timmar |
Kalvytterfilé | 60–68˚C |
rök tid ca 3–5 timmar |
Innertemperatur lamm
|
||
Lamm entrecote | 58–68˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Bringa | 80–85˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Lammfilé | 58–68˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Lammkotlett | 58–68˚C | rök tid ca 2–5 timmar |
Lammracks | 58–68˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Lammstek | 60–68˚C | rök tid ca 4–5 timmar |
Lammytterfilé | 58–68˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Lammrostbiff | 58–68˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Innertemperatur fläsk
|
||
Benfri fläskkotlett | 70˚C | rök tid ca 3,5 timmar |
Revben | 70˚C | rök tid ca 4–6 timmar |
Flintastek | 70˚C | rök tid ca 3,5 timmar |
Fläskbog | 70˚C | rök tid ca 6–9 timmar |
Fläskfilé | 70–71˚C | rök tid ca 5 timmar |
Fläskkarré | 78–85˚C | rök tid ca 6 timmar |
Fläskytterfilé | 70˚C | rök tid ca 5,5 timmar |
Grillspjut | 70˚C | rök tid ca 5 timmar |
Julskinka rimmad | 70˚C | rök tid ca 5–9 timmar |
Fläskkotlett | 70˚C | rök tid ca 5 timmar |
Karré | 70 ˚C | rök tid ca 5 timmar |
Kotlettrad | 72˚C | rök tid ca 5 timmar |
Skinka | 70˚C | rök tid ca 5–9 timmar |
Skinkstek | 70˚C | rök tid ca 5–7 timmar |
Hjärta | 70–71˚C | rök tid ca 5 timmar |
Sidfläsk | 80˚C | rök tid ca 5–8 timmar |
Rökta ribbs!
Innertemperatur fisk
|
||
Hel fisk | 56˚C | rök tid ca 1 timma |
Lax | 55˚C | rök tid ca 1 timma |
Tonfisk | 32˚C | rök tid ca 1 timma |
Torsk | 56˚C | rök tid ca 1 timma |
Torskrygg | 56˚C | rök tid ca 1 timma |
Hälleflundra | 56˚C | rök tid ca 1 timma |
Ål | 70 ˚C | rök tid ca 6–9 timmar |
Räkor | 56˚C | rök tid ca 30–50 minuter |
Gädda | 56 ˚C | rök tid ca 1 timma |
Abborre | 56 ˚C | rök tid ca 1 timma |
Innertemperatur kyckling och kalkon
|
||
Hel kyckling | 82˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Kycklingfilé | 72˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Kycklingklubba | 82˚C | rök tid ca 3–4 timmar |
Kycklinglår | 82˚C | rök tid ca 2–4 timmar |
Kycklinglårfilé | 72˚C | rök tid ca 2–4 timmar |
Kycklingspett | 72˚C | rök tid ca 2–4 timmar |
Kycklingvingar | 82˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Kalkon | 72˚C | rök tid ca 4–5 timmar |
Kalkonbröst | 72˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Kalkonfilé | 72˚C | rök tid ca 3–5 timmar |
Rökta kycklingvingar!
Rökningstider OST
|
||
Brieost |
40 ˚C | rök tid ca 5–9 timmar |
Mozzarella | 25 ˚C | rök tid ca 5–9 timmar (kallröks helst) |
Fetaost | 25 ˚C |
rök tid ca 5–9 timmar (kallröks helst) |
Halloumi |
70-100˚C |
Varmröks från 20minuter-2 timmar |
Håll koll på temperaturen!
Abas Smokehouse.
Rökskåpet som klarar av både varm, kallrökning, baka, grilla eller göra en fet BBQ i.