Rök & Stektemperatuter

Innertemperaturer

A och O vid rökning eller grillning av kött alternativt fisk är att ha koll på vilken innertemperatur produkten ska ha när den är klar. Först och främst behöver du ha koll på om den ska vara blodig eller mer välstekt. Använd det lägre temperatur alternativet för blodig och högre temperatur vid mer välstekt. Tänk på att köttet ofta ska vila efter det tillagas och i samband med det ökar innertemperaturen med några grader även när den tagits bort från grillen eller röken. 

 

Innertemperatur vilt

Renstek

58–68˚C

rök tid ca 5 timmar

Hjortfilé 

54–68˚C

rök tid ca 3–5 timmar

Hjortstek 

60–68˚C

rök tid ca 4–6 timmar

Rådjurssadel

55–65˚C

rök tid ca 3–5 timmar

Rådjursstek 

58–65˚C

rök tid ca 5 timmar

Rådjurshjärta 

70–75˚C

rök tid ca 4–5 timmar

Vildsvins revben

70˚C

rök tid ca 3–5 timmar

Vildsvinsstek

67–70˚C

rök tid ca 5–9 timmar

Älgfilé, kalv 

55–65˚C

rök tid ca 5 timmar

Älgkött kalv, biff 

55–68˚C

rök tid ca 5 timmar

Älg revben

60–68˚C

rök tid ca 4–5 timmar

Älgfilé 

55–68˚C

rök tid ca 3–4 timmar

Älgstek, fransyska 

68–68˚C

rök tid ca 4–6 timmar

Älgkött kalv

56–68˚C

rök tid ca 5 timmar

Älgkött, biff 

56–68˚C

rök tid ca 4 timmar

Älgkött, entrecote 

56–68˚C

rök tid ca 3 timmar

Älghjärta 

70–80˚C

rök tid ca 4–5 timmar

Älgtunga

70–80˚C

rök tid ca 5 timmar 

Bäver

65–70˚C

rök tid ca 4–5 timmar

Innertemperatur nötkött

Biff  55–68˚C rök tid ca 5 timmar
Entrecote  55–65˚C rök tid ca 5 timmar
Flankstek  55–68˚C rök tid ca 5 timmar
Fransyska 70–75˚C rök tid ca 5 timmar
Högrev  80˚C rök tid ca 5 timmar
Innanlår 60–70˚C rök tid ca 5 timmar
Nöt bog  70–80˚C rök tid ca 5 timmar
Revben 70˚C rök tid ca 5 timmar
Nötbringa  85–90˚C rök tid ca 5 timmar
Nötytterfilé  55–68˚C rök tid ca 5 timmar
Oxfilé  55–68˚C rök tid ca 5 timmar
Rostas  55–68˚C rök tid ca 5 timmar
Rumpstek  55–68˚C rök tid ca 5 timmar
Ungnötslever  60–70˚C rök tid ca 5 timmar
Ytterlår 80–85˚C rök tid ca 5 timmar
Tunga 70–80 ˚C rök tid ca 5 timmar 
Hjärta 70–80˚C rök tid ca 4–5 timmar
Märgpipa  80˚C rök tid ca 3–5 timmar
Rostbiff  58–70˚C rök tid ca 3–5 timmar
Ryggbiff  55–70˚C rök tid ca 3–5 timmar
Kalv entrecote  60–68˚C rök tid ca 5 timmar
Kalvfilé  60–68˚C rök tid ca 5 timmar
Kalvstek  65˚C rök tid ca 4–6 timmar
Kalvytterfilé  60–68˚C

rök tid ca 3–5 timmar

 

Innertemperatur lamm

Lamm entrecote  58–68˚C rök tid ca 3–5 timmar
Bringa  80–85˚C rök tid ca 3–5 timmar
Lammfilé  58–68˚C rök tid ca 3–5 timmar
Lammkotlett 58–68˚C rök tid ca 2–5 timmar
Lammracks  58–68˚C rök tid ca 3–5 timmar
Lammstek  60–68˚C rök tid ca 4–5 timmar
Lammytterfilé 58–68˚C rök tid ca 3–5 timmar
Lammrostbiff 58–68˚C rök tid ca 3–5 timmar

Innertemperatur fläsk

Benfri fläskkotlett  70˚C rök tid ca 3,5 timmar
Revben 70˚C rök tid ca 4–6 timmar
Flintastek  70˚C rök tid ca 3,5 timmar
Fläskbog  70˚C  rök tid ca 6–9 timmar
Fläskfilé  70–71˚C  rök tid ca 5 timmar
Fläskkarré  78–85˚C rök tid ca 6 timmar
Fläskytterfilé  70˚C  rök tid ca 5,5 timmar
Grillspjut  70˚C rök tid ca 5 timmar
Julskinka rimmad  70˚C rök tid ca 5–9 timmar
Fläskkotlett  70˚C rök tid ca 5 timmar
Karré  70 ˚C rök tid ca 5 timmar
Kotlettrad  72˚C rök tid ca 5 timmar
Skinka  70˚C rök tid ca 5–9 timmar
Skinkstek  70˚C rök tid ca 5–7 timmar
Hjärta  70–71˚C rök tid ca 5 timmar
Sidfläsk  80˚C rök tid ca 5–8 timmar

Rökta ribbs!

 

Rökt lax!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se våra fisk & skaldjursrecept!

Innertemperatur fisk

Hel fisk  56˚C  rök tid ca 1 timma
Lax  55˚C rök tid ca 1 timma
Tonfisk  32˚C rök tid ca 1 timma
Torsk  56˚C rök tid ca 1 timma
Torskrygg  56˚C rök tid ca 1 timma
Hälleflundra  56˚C rök tid ca 1 timma
Ål 70 ˚C rök tid ca 6–9 timmar
Räkor 56˚C rök tid ca 30–50 minuter
Gädda 56 ˚C  rök tid ca 1 timma
Abborre 56 ˚C  rök tid ca 1 timma

 

Innertemperatur kyckling och kalkon

Hel kyckling 82˚C  rök tid ca 3–5 timmar
Kycklingfilé  72˚C rök tid ca 3–5 timmar
Kycklingklubba  82˚C  rök tid ca 3–4 timmar
Kycklinglår  82˚C  rök tid ca 2–4 timmar
Kycklinglårfilé  72˚C  rök tid ca 2–4 timmar
Kycklingspett  72˚C rök tid ca 2–4 timmar
Kycklingvingar  82˚C rök tid ca 3–5 timmar
Kalkon  72˚C  rök tid ca 4–5 timmar
Kalkonbröst  72˚C rök tid ca 3–5 timmar
Kalkonfilé 72˚C rök tid ca 3–5 timmar

Rökta kycklingvingar!

 

Rökningstider OST

Brieost 

40 ˚C rök tid ca 5–9 timmar 
Mozzarella 25 ˚C rök tid ca 5–9 timmar (kallröks helst)
Fetaost  25 ˚C

rök tid ca 5–9 timmar (kallröks helst)

Halloumi

70-100˚C

Varmröks från 20minuter-2 timmar 

 

Håll koll på temperaturen!

 

Abas Smokehouse.

Rökskåpet som klarar av både varm, kallrökning, baka, grilla eller göra en fet BBQ i.